Călătoria cu animale de companie

  Înainte de a pleca într-o călătorie cu animalul dumneavoastră de companie, trebuie să ştiţi toate condiţiile de zbor cu animale.:

  Animalele de companie, însoţite de proprietari sau de persoana responsabilă în numele proprietarului în scop necomercial, provenite din ţări terţe, trebuie introduse pe teritoriul Uniunii Europene numai printr-un Punct de intrare călători (PIC) desemnat pentru controlul veterinar al animalelor de companie. In cazul transportului aerian, pentru accesul in Romania, punctul de intrare călători desemnat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru controlul veterinar al animalelor de companie, în scop necomercial este: Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati website-ul Autoritatii National Veterinare si pentru Siguranta alimentelor.
  Legislatia europeana aplicabila pentru transportul animalelor de companie, in scop necomercial, este Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului (EU) No 576/2013 din 12 Iunie 2013.
  Animalul de companie poate călători în cabina de pasageri sau în cală.
  Pentru călătorii în spatiul Uniunii Europene, animalul dumneavoastră trebuie să fie identificat cu un cip electronic şi să deţină un paşaport European. Paşaportul, emis şi completat de către un medic veterinar autorizat, certifică faptul că animalul dumneavoastră a fost vaccinat corespunzător.
  Transportul animalelor în cabină:
  Companiile acceptă la transport în cabina de pasageri numai câini şi pisici. Pentru a fi acceptate în cabina de pasageri, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
  -să fie anunţate încă din momentul în care pasagerul îşi rezervă biletul de călătorie. Animalul de companie din categoria PETC trebuie întâi confirmat pentru călătorie de către companie şi abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;
  -să fie sănătoase: pasagerul trebuie să fie în posesia unui paşaport internaţional de călătorie pentru animalul său de companie;
  -animalul de companie să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie;
  -să fie transportate în cuşca standard IATA. De asemenea, pot fi transportate si in cusca de tipul "soft bag'' (cusca din material textil, impermeabil, in conformitate cu reglementarile internationale). Custile se pot achizitiona de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie.
  -să fie curate;
  -să nu fie gestante;
  -să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri
  -trebuie tinut in interiorul containerului/custii/soft bag pe toata durata zborului.
  -pentru a calatori intr-un soft bag, animalul dumneavoastra de companie trebuie sa intre complet in soft bag (inclusiv capul si coada) pe toata durata zborului. Soft bag-ul trebuie sa fie inchis pe toate laturile.
  În cabina de pasageri se acceptă numai câini si pisici, cu o greutate de maximum 8 kg (incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora).
  Dimensiunile maxime ale cuştii nu trebuie să depăşească 44 x 26 x 17 cm.
  Dacă vă prezentați la ghișeul de înregistrare (check-in) sau la poarta de îmbarcare fără o rezervare confirmată sau nu respectați condițiile de transport (greutatea animalului, starea de sănătate,igiena acestuia, cusca standard, etc.), compania aeriană vă poate refuza transportul aniamalului dumneavostră. Transportul animalelor în cala:
  Doar câinii şi pisicile pot călători în cala aeronavei. Transportul oricărei alte specii poate fi permis doar în regim cargo.
  Dacă doriţi să călătoriţi cu animalul dumneavostră, trebuie:
  -Să furnizaţi toate documentele necesare, cum ar fi permisul de export/import/tranzit, carnetul de sănătate cu toate vaccinarile la zi, paşaportul, etc;
  -Să plătiţi taxa de transport;
  -Să furnizaţi la ghişeul de înregistrare, formularul Condiţii de transport pentru câini sau pisici în cala aeronavei, semnat.
  Pentru a putea fi acceptat la transport în cala aeronavei, animalul dumneavoastră trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
  -Nu trebuie să aparţină unei rase cu trufă mică (brachycephalic). .
  -Nu trebuie sa apartina unei rase interzise.
  -Trebuie să fie curat, sănătos, inofensiv, inodor şi să nu fie gestant.
  -Să nu fie tranchilizat.
  -Să nu poarte lesă şi/sau botniţă.
  -Să fie transportat într-o cuşcă corespunzătoare.
  -Animalele în vârstă de până la 6 luni, fraţi, de mărimi apropiate, până la maximum 8 kg fiecare şi în număr de maximum 3 (trei), poti fi transportaţi în aceeaşi cuşcă. Animalele care depăsesc 8 kg trebuie să călătorească individual.
  -Un număr de maxim 2 (doi) adulţi de mărimi apropiate şi până la 14 kg fiecare, care sunt obişnuiţi unul cu celălălt , pot fi transportaţi în aceeaşi cuşcă. Animalele care depăşesc 14 kg trebuie să călătorească individual.
  -Puii sub vârstă de 12 săptămani nu vor fi acceptaţi la transport. Animalele trebuie să fie înţărcate şi să se poată hrăni independent.
  -Greutatea maximă a animalului, inclusiv cuşca, nu trebuie şă depăşească 75 kg.
  -Câinii de peste 40 kg (fără cuscă):
  Numărul maxim de cuşti pe care le puteţi transporta sunt limitate. Cererile care depăşesc numărul maxim, vor fi admise doar pentru transportul în regim cargo.